Nuffnang Ads

Friday, September 7, 2012

Hutan Melintang! Kami dah Hilang Arah!

Ini sambung lagi cerita...huhuhuhu 2 September 2012 Sebaik saja breakfast di coffee house di Level 4, terus salin pakaian (syiqin saja) dan aktiviti berenang pulak. Hmmmmm tak jemu2 nak mandi kolam budak nih. Badan dah makin hitam legam, adehhhhh nanti makin gelap gulita la anak dara kenit sorang nih. Tengahari, check out dan terus ke rumah anak sedara di Simpang Pulai (lokasinya kurang pasti). Makan2 lagi. Hari tu saya rasa tak berapa nak makan, asyik sendawa tak berhenti2. Entah silap makan apa, sampai sendawa rasa macam nak termuntah saja. Untuk menghilangkan rasa sendawa tu, tertidur la kejap. Lebih kurang jam 5 petang, bersiap2 pula nak ke Hutan Melintang rumah anak sedara seorang nih. Tak sampai hati lak nak menolak ajakan Umi, kita redah je ke Hutan Melintang. Itupun kita follow kereta dia orang dari belakang, kalau tidak memang tak sampai lah kan. Perjalanan mengambil masa sejam lebih jugaklah. Elok sampai, azan maghrib dah. Terus sembahyang jamak. Tepat jam 9, keluar dinner dan kami terus pulang ke KL. Pengembaraan pun bermula. Dari Hutan Melintang, sepatutnya apabila nampak signage arah ke Pekan Sabak Bernam, patutnya dah belok ke jalan tersebut. Disebabkan malam, dan ditambah dengan keletihan dan mengantuk pun iye jugak, en suami dah terus saja ke jalan lain. Dia kata nampak signage Rawang. Ingat dah dekat sangat dah la kan. Rupa2nya kami dah sesat masuk ke kawasan hutan kelapa sawit. Mula2nya ingat ok je. Dah lepas dari UNISEL, kereta pun tak banyak, lama2nya makin kurang. Selisih sebuah dua je kereta, bila toleh ke belakang, memang gelap gelita. Kiri kanan ladang kelapa sawit. En suami kata kita dah sesat. Nak patah balik dah jauh sangat. Saya kata mesti ada jalan keluar. Kita tawakal saja, ikut saja signage. Jam dah menunjukkan 12.30tengahmalam. Nampak bulan samar2 dilindungi awan hitam. Huhuhu betul2 macam citer seram pulak kan. Saya tak henti2 baca ayatul Kursi minta dijauhi dari segala yang tidak diingini. Nak google map pun tak dapat, sebab coverage memang betul2 hilang. Nak Tanya orang, mana ada orang. Kalau Nampak orang pun, betul ke orang tuu di tengah malam cam ni dan di tengah hutan gini? Huhuhuhu….peloh wei!! Dari jauh, nampak signage PLUS, timbul rasa lega sangat, tapi ada laaa dalam 30km lagi nak sampai ke Tol. Aduhhhh….gerunnya sebab signal minyak dah merah. Saya masa tu membayangkan kalau laaaa ada sapa2 yang tahan kereta atau ikut belakang kereta, tak boleh nak bayangkan di tengah2 hutan kelapa sawit kalau ada apa2 yang terjadi. Bila saja hampir dengan tol Bukit Tagar, saya baru perasan ada satu landrover menunggu di tepi jalan dalam keadaan gelap, bila nampak kereta kami lepas je, landrover tersebut terus ikut dari belakang. Saya suruh en suami pecut laju sikit bagi memastikan tidak ada apa2 yang berlaku. Nasib baik lepas dari toll, landrover tu seakan2 berpatah balik. Pelik kan. Tapi syukur Alhamdulillah, tak terjadi apa2 sepanjang perjalanan gelap malam tersebut. Kalau tayar pancit, atau minyak habih, memang kami tawakal tidur saja dalam kereta di tengah hutan kelapa sawit tu. Esoknya saya terus ambik emergency, letih sangat. Bayangkan sampai di KL jam 2.30 pagi!!

2 comments:

QasehnyaRania said...

emmm..apa motip landrover tunggu kat situ tgh2 mlm..
seram benor citer akak =)

Sari Yusa Ibrahim said...

Alhamdulillah. semuanya ok kakakku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...