Nuffnang Ads

Monday, June 4, 2012

Pameran Kesultanan Perak KLCC


Assalamualaikum.

4 Jun 2012.  Lihat pada blog yang lalu dah seminggu ye tak update blog tapi sempat lagi BW hihihihi sebab tak perlu nak mengerah otak berfikir apa yang patut ditulis.  Kalau setakat tinggalkan comment ok jeeee.  Ini laaaaa baru nak update sikit.  Banyak photo yang diambil, nak update je kureng sikit lately nih.

Sabtu lepas, awal pagi sesudah sarapan pagi merangkap makan tengahari sekali, kami tiga beranak terus je menapak ke KLCC.  Bukan nak shopping sakan pun, Cuma nak memenuhi cik siti payong nak melawat Petrosains.  Sekarang ni kalau nak kemana-mana, lebih selesa menaiki Putra atau LRT kecuali tempat yang memang tak ada kemudahan seperti yang disebutkan tadi.  Rasa rilex sangat, tak perlu bersesak2 di tengah jalanraya.
Boleh dikatakan exercise jugaklah berjalan2 ni hihihi (saya memang kurang berpeloh, kurang lemak daaaaa)

Mula2 berhenti di Ampang Park dulu, singgah di Citibank dulu.  Dari situ, kami terus berjalan menyusuri ditengah remang panas.  Siap berspecky lagi dua beranak nih!  Cer tengok!!!

Panas tuuuuu.....saya terbelakang sikit.  Take my sweet time
Memang panas betul sekarang ni, tapi at least exercise jugak kan.  Biar penat tapi seronok!

Wajib berposing dulu yaaa
Amboi bukan main lagi dua beranak ni berposing.   Kita ni ambil gambar dia orang je la kan.

Berdiri megah KLCC
Jangan tak posing hihihi...clearance sale lak tuuuu
Tujuan asal nak ke Petrosains dulu, tapi tiba2 mata tertangkap satu pameran yang sedang diadakan.  Wajib singgah!

Gambar blur lak....Ke Pameran Kesultanan Perak bermula 26/4/2012 hingga  hujung bulan Jun 2012

Turutan Sultan / Raja yang bertakhta sebagai Yang Dipertuan Agong
Pameran yang diadakan secara percuma berlangsung dari 26/4/2012 hingga 30/6/2012.  Setiap pelawat wajib meletakkan beg atau strollers di tempat simpan barang kerana pernah terjadi kecurian barang2 pameran di situ.

Dewan pameran
Sejarah kesultanan Perak ini menarik sekali untuk generasi lama dan baru.  Saya pun baru tahu salasiah kesultanan Perak, amat ralit sekali membaca dari satu petak ke satu petak yang lain.  Sampaikan cik syiqin dah penat menunggu mak ayah meneliti sejarah ini.


Cop mohor yang pernah digunakan oleh sultan Perak
Kitab lama juga dipamerkan
Rancangan nak ke Petrosains tergendala disebabkan syiqin dah pun letih dan tertidur.

Wajib tidur di ribaan mak

Syiqin dah bangun, pujuk makan chocolate cake dan  honey comb gold rush drink di Dome
Dan pujuk syiqin tengok Snow White and the Huntsman di Wangsa Walk TGV

 Begitulah alkisahnya ceritera aktiviti hujung minggu.  

5 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

menarik pameran tu, kalau dekat tentu saya pergi dan berhenti dari satu petak ke petak..

kesian shiqin, nasib baik ada ribaan emak yang tak berapa nak empuk tu ya sebab kurang lemak.. jelesnya saya!! hiks

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'Kum wahh berjalan sakan tengah panas yaa hehehe.. wow! bestnya... akak dah tengok cerita Snow White & the huntsman tu memang best... :))

Wah bagus juga yaa ada pameran kesultanan macam tu... tq sudi share info.. :))

zuwaidah said...

Sari - ya memang menarik. Sayang tak boleh ambil gambar sangat dilarang! Tu pun dpt sikit je. Bahagian belakang dewan sekali ada dipamirkan sejarah Sultan Azlan Shah dan permaisuri. Sangat2 awesome. Lagi sekali, sayang tak boleh ambil gambar.
Mana tahu kak zu tak ada lemak muahahahahaha

Cik Shahriah Manis - wsalam. Tu ler pasal, tgh hari rembang berjalan2. Seronok kan tgk snow white tu...rasa nak tengok lagi laaaa..boleh keee????

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

wahhh pameran yg sungguh bagus dan sesuai dgn cuti sekolah kann

zuwaidah said...

Azda Irdawati @ Mak Dara - best la hari tuuuu....sampai 1 jam setengah kita org kat pameran tu...memang betul2 hayati lah. Cik siti syiqin pun udah mengantuk masa tu...iye lerrrr time tidur rupanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...