Nuffnang Ads

Tuesday, November 22, 2011

Nak Jugak Update!

Assalamualaikum!
Rata2 hari ini tak kira di muka depan akhbar tempatan, mukabuku, twitter, blog serta sembang warong kopi, semuanya tertumpu pada topik penting - MALAYSIA menang dalam perlawanan akhir bolasepak di sukan SEA di Palembang, Indonesia.

Hari ini pastinya semua tersenyum riang ria sampai ke telinga.  Yeah! Berbaloi bersorak memberi sokongan dan semangat (walaupun melalui kaca TV) pada pasukan bolasepak Malaysia yang berjaya menumpaskan pasukan Indonesia.  Paling suka Rimau dah baham Garuda.  Iyer....Garuda yang pada mulanya angkuh, sombong dan ego serta memberi layanan buruk pada kontinjen Malaysia akhirnya terpaksa akur dengan kehebatan Rimau.  

Semalam memang riuh rendah di rumah, walaupun cuma saya dan en suami saja yang menonton, tapi mengalahkan sepuloh orang hehehehehe.  Yang syiqin lak ingatkan kami bergaduh sampai merajuk2, hishhhhh tak kan laaaaa mak dan ayah nak bergaduh macam tu, tak sesuai langsung kan!

Dalam tengah sibuk dengan kerja bertimbun ni pun, nak juga update blog hari ni.
haaaaaaa!!!! tu dia...meja bersepah dgn paperwork, siap spare 100 Plus lagi tu... screen lak siap terpapar blog...konon nak update lah kan

Hot chocolate yang dibancuh sejak jam 9.30pagi tadi dah jadi sejuk kedi, tak sempat nak minum panas2.  Jap2 masuk bilik bos, meeting lah segalanya, baru jap tadi selesai, hot chocolate pun dah sejuk sangat, terus ngap minum!!

Di ruang akhbar pun banyak cerita pasal bola, bola, bola!

Yang menariknya ini dia..ada berita gak kan.
Saya cuma copy & paste saja lah.

Tragedy has struck the SEA Games in Indonesia, with two fans dead following a stampede at the football final.
The stampede is believed to have occurred as thousands of fans flooded into Jakarta's Gelora Bung Karno Stadium about half an hour before the 7:30pm (Indonesia time) match between bitter rivals Indonesia and Malaysia, according to reports.
Spectators who could not enter the 80,000-seat stadium set fire to two ticket booths and the police had to fire warning shots to break up the rowdy crowd, reported AFP.
One of the two fatalities has been identified by Indonesian media as 20-year-old Reno, a drummer for a popular artiste in Indonesia. The second victim is a Kusmanto from the Cililitan district in eastern Jakarta.
Another 10 people have been hospitalised, according to local news agency Tempo.
It took almost two hours for the bodies to be evacuated from the stadium, with the roads nearby jam-packed with thousands of vehicles.
More than 100,000 people crammed the stadium to watch the match, which saw Indonesia defeated, while thousands of others surrounded it watching it on screens outside.
At the final, Indonesia and Malaysia were held at a 1-all stalemate, broken after 30 minutes of extra time by a penalty shootout, which Malaysia won 4-3.
There were already security concerns over the weekend regarding Monday's football final.
Fans burnt down a ticket booth on Sunday and stood outside Jakarta's pyramid building, where its media press centre was located, in the hopes of securing themselves tickets. Calls for calm by the organisers before the match were also made on local radio and television on Monday.
Earlier on Sunday, Malaysia's Deputy Sports Minister Razali Ibrahim blamed opposition leaders for the bad reception Malaysian athletes were getting from Indonesian sports fans, according to political website Malaysiakini.

"Why is it that they reserve such hatred for us? Why not Thailand? Why not others? It is not because of the perceived maltreatment of Indonesians locally.In my opinion, it is because opposition leaders have been making a bee line for Indonesia to bad mouth our country," said the minister.



Hishhhhh seriau laaaaa kalau jadi macam ni.  Tu la depa nih, tak boleh kalah sikit.  Fanatik sungguh!  Kalau depa ni terima seadanya kalah menang tu adat bertanding, kan senang. 
Apa pun, sekali lagi tahniah buat pasukan bolasepak Malaysia dan juga seluruh kontingen Malaysia yang berjaya mengharumkan nama negara.

3 comments:

azam said...

TAHNIAH MALAYSIA

MaMa CyDa said...

Tah .. tak paham ngan perangai dorg tuh. selama nih dorg timpa musibah pon kitalah negara pertama yg datang membantu. tak pernah nak bersyukur .... patutlah macam2 bala kena kat dorang ... Nauzubillah!! tak baik ckp camtuh ... tp sy pon geramlah kak ngan dorg nih huhuhuh

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai kalo tgk bola pow mulut bising giler...darl ai senyap jer...issyy beza betul org lelaki tgk ngan org pempoan ni khen....cian plak gi tgk bola tragedi gini jadi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...