Nuffnang Ads

Wednesday, October 31, 2012

Demam yang tak kebah

Assalamualaikum!
Entry penutup bulan Oktober 2012.  Begitu lama tuan tanah tak berkunjung di tanah yang usang ini.   Dek kerana tuntutan kerja yang tak pernah henti dan lebih2 lagi tuan tanah ini sendiri agak kurang sihat sejak kebelakangan ini.  Musim raya qurban, bagaikan berjanji kami sekeluarga ditimpa demam selsema dan batuk.  Cukup lengkap bukan.  Bermula dengan syiqin.  Beli Kool Fever tak juga kebah demam syiqin.  Mengelabah cari klinik serata pekan Jitra, semuanya tutup dek kerana cuti hari raya Qurban.  Mana nak cari lagi ni, terus sms kakak di taman seberang, tanya kalau2 ada klinik lain yang "baik hati" buka di hari raya.  Kakak kata cuba ke hospital unit kecemasan, kat situ memang boleh.  Eh biar betul, boleh ke.  Memang betul laaaa....ramainya orang yang sakit demam.  Tak tahu pulak, kalau sakit demam macam ni boleh ke unit kecemasan.   Lega sangat dapat jumpa doktor.  Tapi agak terkejut panas syiqin hingga cecah 40 darjah.  Tak pernah lagi demam sekuat itu.  Dapat lima jenis ubat dengan percuma.  Alhamdulillah. (Buat masa sekarang ni pun, syiqin, ayah dan tuan tanah masih lagi belum betul2 sembuh dari demam)  

Keesokan harinya pula, ayah syiqin pula demam, memang teruk kali ni.  Tidur terbaring seharian, makan pun tak lalu.  Ku paksa juga dia makan walau sesuap bubur nasi, lepas tu minum ubat dan dibungkus badan dengan selimut agar berpeloh badan dan kebah.  Ingatkan tuan tanah tak terkena jangkitan, rupa2nya tempoh mahu pulang ke hutan konkrit, mula rasa tidak sedap badan.  Sudah dua hari MC, tapi masih tak berapa sihat lagi.  Gagahi diri kerja hari ini, kalau tak tahan, half day ler nampak gayanya.  Risaukan syiqin, badan masih lagi terasa panas.

Maaf ye kawan2 tak dapat nak menziarah blog buat sementara waktu ni.  Insyaallah, sihat nanti dan bila kelapangan, akan singgah blog2 kesayangan saya ini ya.

2 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

Alahai, kesiannya kakakku ini, sabar ya kak, mudah2an demam ini menjadi kafarah kepada Kak Zu & keluarga, pasti ada hikmahnya. Jangan lupa makan ubat ikut aturan, semoga cepat sembuh, Aminnn.

nadia arrumaisha said...

Akak, lamenyer xupdate...huhhuu tgh tggu cerita baru dari akak neh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...